De eerste ervaringen - Reisverslag uit Galu, Sierra Leone van Juf Rochelle - WaarBenJij.nu De eerste ervaringen - Reisverslag uit Galu, Sierra Leone van Juf Rochelle - WaarBenJij.nu

De eerste ervaringen

Blijf op de hoogte en volg Juf Rochelle

28 Februari 2015 | Sierra Leone, Galu

Gisteren hebben we een perfecte reisdag gehad. Vermoeiend, omdat t vroeg was én laat werd, maar alles liep op rolletjes. Ik vond het super duper spannend. De weg van Veghel naar Schiphol heb ik weinig gezegd en ik was vooral misselijk. Pure zenuwen. Ondanks dat ik de groep al twee keer had gezien en wist dat ik met Anneke en Ineke had afgesproken op Schiphol, voelde het toch of ik alleen ging. En dat is dus helemaal niks voor mij! Afscheid van JB viel me zwaar, maar ik had in no-time de meiden gevonden, dus m'n misselijke maag was snel voorbij en m'n trilhandjes stopten bij de gate. Ready to go!

We vlogen in 8 uur naar Nairobi; prima vlucht. Daar overstappen naar Mombassa. Wat een avontuur was dat al. We stapten t vliegtuig uit; direct zo'n hitte. Hoe raar is dat in februari? Ik vond t zo vreemd, het voelde echt als juli/augustus. Ik ben natuurlijk ook nog nooit in de winter naar een zomer bestemming geweest. Man wat doet dat wonderen voor je winterblues! Kan t iedereen aanraden. Maar we moesten nog naar Mombassa, t zuiden; het beloofde nog 10 graden warmer te worden. Yess, kom maar op! I love sunshine

In Nairobi kwamen we officieel het land in. Flinke check dus. Wat moesten we nou? We werden gecheckt op Ebola...een voor een moesten we voor een camera gaan staan. Die kon onze temperatuur meten. Boven de 37.2? Dan moest je naar links, formulieren invullen. Onder de 37,2, rechts af, naar de douane.
Omdat t zo heet was maakte ik me zorgen...vóór mij moesten mensen van onze groep er uit; too hot! Ik was precies 37.2, Pfieuw, ik mocht naar de douane. Daar flinke rij, maar na m'n vingerafdrukken en eindeloos met de douanier oefenen op m'n achternaam, die man wilde zó graag mn naam goed kunnen uitspreken, stond ik dan officieel in Kenia. Stoer!!
Achteraf bleken de mensen die eruit moesten stomme briefjes invullen waar geen mens naar keek...

Op naar Mombassa! Weer prima vlucht. Toen we uitstapten klotsende oksels; man wat een hitte! En het was inmiddels 1uur s nachts! Wat moet dit overdag worden? Mooie route in t donker gereden, met een pontje de rivier over, op naar Ukunda. Om 2uur bereikten we dan t paradijs op aarde. Jeetje mineetje, ik heb werkelijk nog nooit zo'n mooi complex gezien in zo'n gave omgeving. From that moment; I fell in love with Kenya
Om 3uur lag ik gedoucht, uitgepakt ingericht en gesetteld in m'n nieuwe bed. Raar hoor, in je eentje op een hotelkamer.( Zonder WiFi! )

Vanmorgen (vroeg, gaap) lekker vers fruit ontbijt: passievrucht, meloen, ananas, papaya...heerlijk. Nu zag ik ook pas het strand, hagel wit! Zo uit een boekje, zucht, prachtig. Jammer dat we weg gaan! Haha nee hoor, we hadden een geweldig dag in t verschiet.

Om 9uur vertrokken we naar verschillende scholen. Onze groep ging in tweeën. Helft ene school, helft andere school. Nadat we bij de "head teacher" in zijn kantoor waren ontvangen mochten we in de klassen kijken; sfeer proeven. Ik vond het fantastisch! Dit is echt zó gaaf. Ik kan t niet omschrijven, maar ik vind t zo bijzonder. De kinderen zijn muisstil, enorm veel respect voor de leerkrachten, zijn zo blij/dankbaar dat ze op school zitten en willen jou als blanke graag even voelen. Ik geniet, geniet, geniet. Fantastisch!

De klassen waar we gaan kijken zitten bommetje vol, al komt t zo niet over. Klassen van 50 zijn klein. Er was zelfs een groep van 92! We waren overal welkom. Zodra we een klas in liepen gingen de kinderen keurig staan. "Welcome" scandeerden ze. En gingen pas zitten als wij zeiden dat dat mocht. We hebben een les gevolgd over HIV en AIDS. Opvallend was hoe goed er werd uitgelegd hoe je besmet kunt raken. Ik vond het ook heel goed dat er werd uitgelegd dat je van een 'hug' of samen spelen geen HIV kunt krijgen. Apart dat ze je wel leren dat je van zoenen HIV krijgt... Ik heb ondertussen wat goede ideeën voor de week van de lentekriebels opgedaan haha!

We liepen een volgende klas in. 72 kids. De juf zei:"Wat fijn dat jullie er zijn. Hier is een krijtje. Wil jij even uitleggen hoe jullie in Holland 9184:26 uitrekenen? Vinden ze zo moeilijk hier, ik krijg het niet uitgelegd." My gosh...daar stond ik dan! Nou vuurdoop van heb ik jou daar. Maar hup, knop om, zo ben ik dan ook wel weer, en daar stond ik de staartdeling in t Engels met 72 na-papegaaiende kinderen te doen. Ik liep inmiddels op wolkjes, gaaaaaaaaaf dit!
We wilden naar de volgende klas, maar dat kon nog niet hoor! We willen nog een liedje leren van jullie. Euhm...gelukkig schudt Juliette die zo uit haar mouw en daar stonden we heerlijk te zingen. Toen de juf ook nog vroeg of wij even uitleg konden geven over HIV ( vond ze lastig onderwerp) heb ik haar tactisch verwezen naar haar collega waar wij net een fantastische les zagen...

S middags gingen we naar een andere school, waar we de headteacher zouden ontmoeten van het district waar we morgen heen gaan. Eerst lunch. Onze lunch bestond uit 2 platte oliebollen en een banaan. Klinkt gek, maar t was heerlijk.
Toen ontmoetten wij John, de headteacher. Hij woont in Lunga Lunga en in dat district is hij hoofd van 20 scholen. Van elke school komen morgen 2 leerkrachten onze workshop volgen. John vertelde dat we op zo'n 50 man moeten rekenen. Blijft Afrika, er komen er dus meer dan 2...haha.

Met John hebben wij t programma in elkaar gezet en bedacht wat we de leerkrachten willen leren. We gaan het hebben over interactieve werkvormen tijdens je Engelse les. Ik denk dat we ongeveer 15 werkvormen hebben voorbereid. John vond alles best. Die dacht zolang ze ook maar liedjes met ons zingen ( vooral Nederlands!) komt het goed.

Om 15.30 gingen we terug naar t hotel. Eerst even naar de winkelstraat om te pinnen. Keniaanse shillingen hadden we wel nodig. Om 16uur waren we in t hotel. Heeeeel snel de bikini aan voor een ongelooflijk luxe duik in een prachtig zwembad. Helaas maar voor 50 minuten, want we moesten nog posters maken, kaartjes schrijven, touwtjes knippen, balletjes zoeken etc om onze workshop voor te bereiden. Om 18uur hadden we een meeting om onze ervaringen van de dag door te nemen en de dag van morgen te bespreken. Daarna kropen Juliette en ik nog even samen voor de laatste voorbereidingen voor morgen en om 20uur was t tijd voor een heerlijk diner. Om 22uur zijn we naar de kamers gegaan, iedereen moest nog wat knippen, plakken, knutselen voor morgen, en lekker douchen en naar bed. Morgen weer een drukke en spannende dag!

Wat een fantastische dag was dit, ik geniet echt met volle teugen! En het goede nieuws; nog een week met fantastische dagen te gaan!
#bofkont

• 28 Februari 2015 - 08:56

Chris En Henny:

Wat een verhaal, fijn, dat je nu al zo aan het genieten bent.
    Neem je wat warmte mee terug, het is hier koud en we moeten krabben.
    Verder alles goed.
    Lieve groeten,
    Pap en Henny

• 28 Februari 2015 - 10:13

Je Zus:

Wat een stoer zusje heb ik toch! Trots op je dat jij dit toch maar weer allemaal doet. Trots en blij met JB dat hij dit allemaal toejuicht!

• 28 Februari 2015 - 16:27

Ria:

wat fijn dat dat het allemaal goed gaat en wij het allemaal mee kunnen lezen.ik heb al heel wat leuke foto's via JB doorgestuurd gekregen. Erg leuk vooral de kinderen in hun school uniform. En het hotel is ook niet mis. Geniet er van en veel plezier.
    Liefs mama

• 03 Maart 2015 - 11:59

Edfreek:

Jo sweger heb je het leuk

• 03 Maart 2015 - 11:59

Edfreek :

Juf Rochelle

Dit jaar mag ik vanuit mijn werkgever, de Ato-scholenkring, waar ik werk als leerkracht, mee met het project Teachers 4 Teachers. Ato-scholenkring steunt dit project en 2x per jaar gaat deze organisatie naar Kenia om daar leerkrachten te ondersteunen en workshops te geven. In de voorjaarsreis mogen 2 leerkrachten mee en in de najaarsreis gaan directeuren mee. En dit jaar ben ik de mazzelkont: 26 februari mag ik 10 dagen afreizen naar Ukundu, Mombassa, Kenia! Ik voel me zeer vereerd en heb er ontzettend veel zin in!! In dit dagboek ga ik beschrijven welke voorbereiding ik heb, wat er allemaal op mijn pad komt, wat ik meemaak en wat me bezig houdt. Ik hoop dat veel mensen met plezier zullen meelezen

Actief sinds 16 Dec. 2014